A Fejér Megyei Hírlap 2007.november 8-i számából

Bóbita, a kedves kis tündér varázsa

Névadóünnepség az óvodában, mesével és vendéglátással — A gyerekek nyakbavalót kaptak ajándékba

Az óvoda névadóünnepségét október végén tartották a településen. A gyermekintézmény előkertjében gyerekek, szülők és önkormányzati képviselők jelenlétében Erdélyiné Jámbor Rózsa óvodavezető köszöntötte a vendégéket és a házigazdákat. Egy mesével készült a jeles alkalomra.

„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy óvoda – kezdte mondandóját –, ahol sok vidám, kedves kis gyermek töltötte a napjait. Egy napon az óvó nénik elhatározták, nevet választanak az intézménynek, mert az már nem lehet, hogy mindennek és mindenkinek van neve, csak az ő óvodájuknak nincs! Össze is dugták a fejüket, sokáig tanakodtak, mi lenne a legjobb. Végül úgy döntöttek, immár Bóbita Óvodának nevezzék. Úgy gondolták, hogy Bóbita, ez a kedves kis tündér még több varázslatot, még több színes, vidám élményt hoz az óvodásoknak. Kijelölték a napot is, amikor az óvoda névadóünnepélyét tartják. No, onnantól fogva megkezdődött a nagy sürgés-forgás. Vendégeket hívtak a jeles napra. Jó vendégváró házigazdához illőn meghívót készítettek, vágtak, színeztek, ragasztottak a gyerekek. Az egyik óvó néni megkérte a szomszéd városban lakó, ügyes kezű keramikus mestert, készítsen táblát az óvoda falára, hogy aki majd erre jár, tudja, lássa, hogy itt kik élnek.

No, de a vendégeket illik megkínálni egy kis süteménnyel is, így gyorsan diót törtek, cukrot daráltak, kevertek-kavartak, sütöttek, és el is készült a finom csokis csók. Igen ám, de olyan finomra sikeredett, hogy az utolsó morzsáig elfogyott. Szerencséjükre a faluban élő sütőasszony kisegítette őket nagy szükségükben, így a vendégváró asztalra is került bőven édesség. Végül kitakarították az óvodát, és a tarsolyukban lévő versekkel, dalokkal várták kedves vendégeiket.

Az óvodások műsora után Szabadiné Petróczki Márta polgármester leleplezte a Kató Balázs keramikus művész által készített csodálatos óvoda névtáblát. A gyerekek ajándékba kaptak nyakbavalókat (szintén Kató Balázs munkája), az óvó és a dajka nénik „bóbitás rézmedáljait Barta Zoltán, dégi iparművész készítette. A következő meglepetés a veszprémi Iciri-Piciri együttes fellépése volt, kicsik és nagyok egyaránt jól érezték magukat, és együtt énekelték az ismerős gyer­mekdalokat, rajzfilmslágereket. Ezt követően édességgel és üdítővel kínálták vendégeiket a házigazdák, most már a dégi Általános Művelődési Központ Bóbita Óvodájának gyermekei és felnőttjei.